Mijn overgrootouders
Johannes van Dijk en Allegonda van Empel
In 1867 werd in Veghel aan het begin van de lente een jongen geboren in het gezin van Toon van Dijk en Hendrien Schuurmans. Zij noemden hem Johannes, naar de vader van Hendrien. Zijn ouders hadden een jaar eerder ook een jongetje gekregen dat ze Johannes noemden. Helaas was die snel overleden. De tweede Johannes groeide echter als kool. Hij kreeg toen hij drie was gezelschp van een broertje en weer drie jaar later van een zusje. Het gezin verhuisde op een gegeven moment naar Sint Oedenrode. Johannes kreeg hier zijn eerste baantje als dienstknecht. En in 1891 overlijdt hier zijn vader Toon. Dit is voor zijn moeder Hendrien reden om te verhuizen naar Liempde. Waarschijnlijk had ze daar familie wonen bij wie ze terecht kon.
Een jaar later in september 1892 trouwt Johannes, 25 jaar oud, met de Liempdse Hendrika Kluijtmans. Ze bleven in Liempde wonen. Hendrika werd al snel zwanger. In augustus was ze uitgeteld. Helaas kwam het kind dood ter wereld. Erger nog, de bevalling was zo zwaar dat Hendrika nauwelijks een maand later ook overleed. Johannes was weer single.
Johannes werkte inmiddels als arbeider in Liempde. Waarschijnlijk kwam hij zo ook wel eens in Boxtel terecht alwaar hij mijn overgrootmoeder Allegonda van Empel ontmoette. In januari 1894 trouwde hij met Allegonda. Het huwelijk werd voltrokken in Boxtel. De eerste jaren van hun huwelijk woonden ze echter in Liempde.
Allegonda was een geboren en getogen Boxtelse. Een dochter van Gerardus van Empel en Elisabeth van Gestel. Ze was inmiddels 29 toen ze trouwde. Johannes kon aan de slag als spoorwegarbeider. Er liep in die tijd een enkel spoor van Eindhoven naar Boxtel. Bij Boxtel splitste zich dat in een enkel spoor van Boxtel naar Tilburg. En eentje van Boxtel naar den Bosch. Ook liep er vanaf Boxtel een spoor naar Wesel, het zogenaamde Duitse lijntje. Op deze manier kon je zonder overstappen van London naar Berlijn reizen. Iets waar door de diplomaten en vorsten in die tijd veel gebruik van werd gemaakt. Alle lijnen waren tussen 1860 en 1880 aangelegd, maar waarschijnlijk was hier ook in de jaren daarna nog veel werk te doen.
Ook in dit huwelijk duurde het niet lang voor de eerste zwangerschap zich aandiende. Nauwelijks negen maanden na de huwelijksvoltrekking, eind 1894, bevalt Allegonda van een tweeling. Het zijn twee meisjes. Drieka en Antonia. Helaas overlijdt Antonia en maand later al. Gelukkig gaat alles wel goed met Drieka.
In 1896 werd het gezin uitgebreid met een jongen Graard waarna het gezin naar Vught verhuisde (wijk C nr 144). Waarschijnlijk omdat daar werk was aan het spoor. In Vught werd in de zomer van 1899 tenslotte mijn opa Toon, geboren. Kort daarop verhuisde alles weer, deze keer naar Boxtel. Aan het eind van de zomer in 1901 werd hier hun laatste kind geboren: Bert.
De kinderen groeien op en in november 1918 trouwt Drieka met Janus van Hoorn. Een huwelijk dat 20 jaar stand houdt en eindigt met het overlijden van Hendrika in 1938. Ze werd niet ouder dan 44 jaar.
In mei 1929 trouwt mijn opa Toon met mijn oma Petronella van Rooij. Of en met wie Graard en Bert getrouwd zijn heb ik nog niet kunnen achterhalen.
In juni 1941 overlijdt Johannes, 74 jaren oud. Allegonda overleeft de oorlog maar overlijdt tenslotte in januari 1948.